ΠΡΟζύΜΙ

…και ξερό ψωμί…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ με ΨΥΧΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (συνταγή κ.Ελένης από Συκαμνιά Λέσβου)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ με ΨΥΧΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

(συνταγή κ.Ελένης από Συκαμνιά Λέσβου)

700gr Χ 8 Λάδι (αγνό ή μούργα ή τηγανισμένο)

700gr Χ 4 Νερό

1000gr (1kg)  Καυστική Ποτάσσα (ΚΟΗ – υδροξείδιο του καλίου) ή

 Καυστική Σόδα (ΝαΟΗ – υδροξείδιο του νατρίου)

Διαδικασία

 

1ο ΒΗΜΑ

Ρίχνουμε την επιθυμητή ποσότητα ΝΕΡΟΥ (οπωσδήποτε πρώτα το νερό) σε μία λεκάνη ή ένα μπωλ μεγάλο. Έπειτα προσθέτουμε την σωστή αναλογία ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΠΟΤΑΣΣΑΣ ή ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΣΟΔΑΣ. Η ένωση τους θα εκλύσει θερμότητα.

 

2ο ΒΗΜΑ

Αφήνουμε το μείγμα αρκετες ώρες εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι σε κλειστούς χώρους γιατί μπορεί να δημιουργήσει αναθυμιάσεις) ώστε να κρυώσει φυσικά (για να μην χάνεις χρόνο μπορείς να κάνεις το Βήμα 1 το βράδυ, και να περάσεις στο Βήμα 3 την άλλη μέρα το πρωί).

 

3ο ΒΗΜΑ

Αφού ψυχρανθεί φυσικά η ένωση νερού και ποτάσσας ρίχνουμε και το ΛΑΔΙ σιγά σιγά ανακατεύοντας το μείγμα (με κουτάλα ή με ένα ξύλο) μέχρι να γίνει η σαπωνοποίηση.

Σε αυτό το Βήμα, χωρίς να το έχω επιχειρήσει, θεωρώ πως πρέπει να γίνεται ο πειραματισμός αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, δηλαδή να του ρίξουμε είτε αιθέρια έλαια, είτε μικρά κομμάτια βοτάνων. Από δοσολογίες δεν έχω ιδέα, οπότε ή την ψάχνετε ή ρωτάτε, ή πειραματίζεστε.

4ο ΒΗΜΑ

Αφού γίνει η σαπωνοποίηση, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καφάσι ή σε καλούπια για να πάρει σχήμα. Εφόσον το ρίξουμε σε καφάσι, μέσα σε 1-2 το πολύ μέρες καλό είναι να το χαράξουμε σε τετραγωνικές πλάκες ώστε όταν είναι έτοιμο προς χρησιμοποίηση να είναι οι πλάκες στο μέγεθος που μας βολεύει.

 

5ο ΒΗΜΑ

Περιμένουμε 30-40 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ώστε να αποβάλλει όλα τα οξέα και να φτάσει στο επιθυμητό ΡΗ (PH δέρματος 5,5 ή ουδέτερο ΡΗ 7). Έπειτα το σαπούνι μας είναι έτοιμο προς χρήση.

6ο ΒΗΜΑ

Σε περίπτωση αποτυχίας ο πειραματισμός μέσα σε πλαίσια (μην πάθουμε και τίποτα) είναι η μητήρ της αυτομαθήσεως! Πειραματιστείτε και λίγο!

Άντε και καλά πλυσίματα!!!

About these ads

Νοεμβρίου 11, 2008 - Posted by | παρασκευή προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: